DAVE SIMONETT – RED TAIL

Misschien zegt de naam van Dave Simonett u niet direct iets, maar deze 40-jarige muzikant uit Minneapolis, Minnesota is sinds vele jaren de zanger en songschrijver van de akoestische folkgroep ‘Trampled By Turtles’ en hij maakt als zanger-gitarist eveneens deel uit van de folkrockformatie ‘Dead Man Winter’, waarvan ik hier begin 2017 de prachtige plaat “Furnace” mocht recenseren.

Nu heeft hij besloten om met “Red Tail” voor het eerst met een soloplaat op de proppen te komen met daarop acht eigen composities die hij minder geschikt achtte voor een opname met zijn groepen. Voor de muziek bij deze veelal dromerige songs opteerde hij voor semi-akoestische folk en country. De laid back aangeboden openingstrack “Revoked” (zie 1e video) illustreert meteen wat we verder op “Red Tail” mogen verwachten: stuk voor stuk schitterende liedjes die bij de luisteraar voor vredige rust en vreugde zullen zorgen in deze bizarre en vrij sombere tijden.

Nergens klinkt het zingen van Dave Simonett luid of storend, maar eerder zalvend en intiem, gedragen door prachtige muziek van een akoestische gitaar, aangevuld met klagend pedalsteelwerk en soms wat zachte percussie. Een tweede parel op deze plaat is de song “Pisces, Queen Of Hearts” en ook “By The Light Of The Moon” en het op de tweede video te beluisteren absolute hoogtepunt in de melancholische pianoballad “In The Western Wind And The Sunrise” hebben alles in zich om tot klassiekers in het genre uit te gaan groeien.

Gelukkig krijgen we ter afwisseling eveneens enkele wat meer uptempo gebrachte nummers aangeboden met “Silhouette” en “It Comes And Goes” of via het wat ruimer georkestreerde “You Belong Right Here” en de als meezinger gebrachte kampvuursong “There’s A Lifeline Deep In The Night Sky”. Het enige minpunt aan het album “Red Tail” van Dave Simonett is dat er maar acht liedjes op terug te vinden zijn en dat we na amper 34 minuten luisterplezier al afscheid moeten nemen van deze schitterende Amerikaanse singer-songwriter. We hopen dan ook dat de positieve feedback op zijn plaat in de vakpers en bij het publiek hem mag stimuleren om snel werk te maken van een opvolger voor dit zeer knappe, sfeervolle album.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dancing Eagle / Thirty Tigers

video